Strawberry On Top Of Cupcake SweetTreats™ Cursors kitcheninpink: Portakal Kabuğu Reçeli

10 Ocak 2014 Cuma

Portakal Kabuğu Reçeli




   40 yılda bir ağzına bir lokma reçel götüren biriydim. Ta ki izmirde kardeşimle market alışverişine gittiğimizde portakal kabuğu reçelini görene kadar :) kabuktan reçelmi olur demiştim :) ki artık herşeyin reçeli var. Kokusuyla aromasıyla beraber hayatımda tek sevdiğim reçeldir kendisi. Belki de biraz acımsı aroması olduğu için bana reçel tadında gelmiyor. Şunu da belirtmek isterim ki izmirli olarak her çeşmeye gidişimizde mekanların vazgeçilmez kahvaltı menüsünde olan tatlı lorun üzerinde gelen böğürtlen reçeli yemede yanında yat dedirten cinsten bir şey. Henüz tatmayan varsa mutlaka denesin derim.

   Gelelim portakal kabuğu reçeli tarifimize. İlk reçel denememdi. Gayet başarılı oldu.

  Malzemeler: 

5-6 adet portakal
4 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
1 bardak portakal suyu 
2 yemek kaşığı limon suyu


  Yapılışı:

Portakal kabukları gemi dilim yapar gibi soyulur. (Çoğu tarifte kabukların içindeki beyaz kısımlar traşlanıyor isterseniz o şekilde de yapabilirsiniz. Dediğim gibi ben biraz acımsı kıvamı seviyorum.) Dilimler tekrar istenilen kalınlıkta boyuna kesilip, rulo şekli verilip ipe dizilir. 1gece suda bekletilir. Bir tencere içerisinde dizdiğiniz kabuklar bol su ile 2-3 kere suyu değiştirilerek kaynatılır. Bu işlem sonunda kaynayan portakal kabukları suyu süzülüp soğumaya bırakılır. Tencerede 3 su bardağı su, portakal suyu ve şekeri karıştırarak kaynatılır üzerine soğuyan kabukları koyup kıvamı koyulaşana kadar kısık ateşte ara ara karıştırarak kaynatılır. Bu işlem yaklaşık 1saat sürüyor. Koyulaşan şuruba limon suyunuda ekleyip yaklaşık 10 dk daha kaynatılır. Bu arada ipe dizili olan kabuklardan bir çatal yardımıyla ipler bir ucundan tutup çekerek çıkarılır. Henüz sıcakken cam kavanoza dökülüp soğuduktan sonra kapağı kapatılır.

   Afiyet Olsun..

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder